Obliba rakytníku řešetlákového u nás rychle stoupá. Ačkoliv je jeho pěstování hodně rozšířené v Evropě a Asii, v Česku se pěstuje zejména jako okrasná rostlina. Plody tohoto velkého keře mají velmi příznivé účinky na zdraví díky velkému množství vitamínů a jiných, zdraví prospěšných, látek. Rakytníkový olej nebo sirup jsou skvělými pomocníky v boji s mnoha neduhy a zdravotními potížemi.
Plody rakytníku obsahují až desetkrát více vitamínu C než citrony nebo pomeranče, proto vám rakytník pomůže v boji s nachlazením a chřipkou a posílí váš imunitní systém. Několik druhů vitamínu skupiny B, které jsou součástí rakytníku pozitivně ovlivňují vaši centrální nervovou soustavu. Tento vliv ocení zejména nastávající maminky, které by ve svém stavu, měly rakytník zařadit do svého jídelníčku. Příznivě ovlivňuje růst miminka a jeho zdravý vývoj. Odborníci stále více varují před alarmujícím nedostatkem vitamínu D, zejména u dětí. Vitamín D je důležitý při dětském růstu a jeho nedostatek způsobuje problémy s kostmi. Rakytník obsahuje nejen vitamín D, ale také vitamín K, důležitý pro správnou krevní srážlivost. Rakytník je skvělým přírodním antioxidantem, proto si vyrobte skvělý sirup, který vám bude zaručeně chutnat.
Rakytníkový sirup si můžete samozřejmě také zakoupit. Doporučujeme Rakytníkový sirup TOPVET – pomáhá chránit před oxidačním stresem, posiluje přirozenou obranyschopnost organismu. Podporuje normální funkci imunitního, kardiovaskulárního a trávicího systému. Navozuje stav klidu, snižuje úzkost.
Složení: invertní fruktózový sirup, Rakytník řešetlákový (Hippophae Rhamnoides) zahuštěný vodný extrakt – 10 % sušiny, vitamín C (kyselina L-askorbová)
Koupit
Podušené plody rakytníku rozmixujte a propasírujte. Do ohřáté šťávy vmixujte želírovací prostředek, cukr a kyselinu citronovou. Nechte vařit přibližně 3 – 5 minut. Pěnu, která se vytvoří na povrchu, odstraňte. Nechte trochu vychladnout a pokud bude směs tuhnout, začněte plnit sklenice.
Složení: Bio šťáva z rakytníku je vyrobena z ekologicky pěstovaných plodů, které neobsahují umělá hnojiva, herbicidy, pesticidy ani jiné chemické prostředky. Šťáva je velmi kvalitní a vyhovuje přísným normám pro bio výrobky.
Koupit
Rakytníkový prášek vzniká zmrazením celých bobulí a pomletím na jemný prášek. Toto zpracování umožňuje získávat jak šťávu, tak olej. Prášek není zcela ve vodě rozpustný. Je pro něj typická mírně nakyslá chuť. Hodí se proto do džusů, smoothie, kaší a dezertů.
Nefiltrované rakytníkové víno je sladké s výrazným aroma rakytníku. Samotný rakytník prošel mrazem před kvašením a právě toto přispělo k vyšší cukernatosti.
Sytě oranžové plody rakytníku se macerovaly v lihu a zachovaly si maximum vitamínů a minerálů. Už naši předkové věřili, že drobné bobule pomáhají posilovat imunitu a bojovat proti stresu. Likér z nich je příjemně nakyslý a svěží. Když to zdraví z Vizovic navíc trochu naředíte tonikem, nikdo se na vás zlobit nebude. Vaše chuťové buňky to rozhodně ocení.
Koupit
Případně si můžete vybrat jiný bylinný likér v naší sekci likérů.
Dnes si představíme bylinky, které se od pradávna používali na výrobu bylinných lektvarů pro podporu…
Kosmetiku používá každý z nás, někdo si ji kupuje, jiný si ji vyrábí doma. U…
Mnoho lidí pěstuje nebo sbírá bylinky pro jejich nesporné léčivé účinky. Ovšem to není jediný…
Komu z nás by se nelíbila, po náročném dni, relaxace v podobě příjemné a voňavé…
V zimním období je ve vzduchu malá vlhkost. Tato skutečnost má negativní vliv na naši…
Aromatické bylinky skvěle dochutí téměř všechny pokrmy. Na každé jídlo se najde vhodná bylinka, která…