Tradiční český kmínový likér je vyrobený z velmi aromatické ozimé odrůdy kmínu Aprim®, vyšlechtěné šumperským výzkumným ústavem Agritec, která se vyznačuje velmi vysokým obsahem kmínových silic, především karvolu. Díky tomu je kmínka Likérky Ullersdorf silně aromatická, doplněná anýzovou dochutí. 35 % silný likér se tradičně vyráběl velmi sladký. V závislosti na současných trendech je slazení přizpůsobeno na dnes přijatelnou úroveň. Kmínka je digestivum, které vzbuzuje chuť k jídlu, podporuje trávení a snižuje plynatost. Likér z kmínu představuje návrat již prakticky zaniklého nápoje do vkusu moderní doby, což svědčí o jeho nepopiratelných kvalitách a účincích.
Češi jsou známí nadprůměrnou spotřebou kmínu a zároveň patří k jeho nejvýznamnějším producentům v Evropě. V České republice se pěstuje jeden z nejkvalitnějších kmínů na světě, domácí odrůdy představují světovou špičku. Koření s označením Český kmín patří od roku 2008 mezi značky chráněné v rámci EU.
Naše země má ideální podmínky pro pěstování kmínu dané vhodnou půdou, klimatem a pěstitelskými zkušenostmi. Roční výměra v České republice je přibližně 1000 ha s průměrným výnosem půl tuny z hektaru. Vzhledem k roční české spotřebě cca 1400 t kmínu je téměř 1000 t kmínu každý rok dováženo ze západní Evropy, především z Německa a Nizozemí.