Mezi nejoblíbenější bylinky v kuchyni patří bazalka. Jde o jednoletou bylinku, kterou musíme správně stříhat, aby nám vydržela co nejdéle.
Obecně se dá říci vyžaduje slunné stanoviště, dobrou půdu a vydatnou dobrou zálavky. Je na napěstování méně náročná. Jen pozor na mrazíky. Pokud klesne teplota pod 5 C – bazalka mrzne a následně hyne.
Jak pečovat o zakoupené rostliny, které většinou brzy po ostříhání zajdou.
Různé druhy bazalky a jejich výběr pro vaření.
Semínka bazalky na klíčení připomenou vůni italské kuchyně. Mají totiž aromatickou a svěží chuť jako lístky bazalky, jsou ale lehce kyselejší. Klíčky známé byliny jsou bohaté na minerály a vitamíny, působí proto příznivě na lidský organismus. Semínka bazalky si můžete přímo zasadit do truhlíku či na zahrádku pro vypěstování dospělých rostlin.
KoupitAromatické listy můžeme otrhávat po jednom po celou dobu vegetace až do doby květu (červen až červenec). Jakmile se na rostlině objeví první květy, je načase nať sklidit. V této době má totiž nejvíce aromatických látek. Keřík seřízneme až u země a nať usušíme. Bazalku ale zaléváme dále a při troše péče se můžeme těšit na další sklizeň v září.