Petržel (Petroselinum) je rod dvouletých rostlin z čeledi miříkovitých (Apiaceae), jehož zástupci mají široké využití v potravinářství. Pochází z východního Středozemí a rozšířila se do celého mírného pásma.
Tak jako většina miříkovitých jsou petržele dvouleté rostliny, které první rok vytvářejí přízemní růžici listů a shromažďují zásoby ve ztlustlém hlavním kořeni, aby druhý rok vyhnaly mohutnou lodyhu s okoličnatým květenstvím, plodem je nažka. Nejznámější druhy jsou petržel zahradní (Petroselinum crispum) a petržel zahradní italská (Petroselinum /crispum/ neapolitanum), u níž není úplně jasné, je-li samostatným druhem, nebo spíše poddruhem (druhá možnost je zmiňována častěji)
Petržel se v Česku pěstuje převážně ve dvou kultivarech:
- Petroselinum crispum convar. radicosum Hill – petržel obecná kořenová
- Petroselinum crispum convar. vulgare Danert – petržel obecná naťová
Petržel se pěstuje ještě v jiných podobách, včetně hamburské petržele (Petroselinum Tuberosum). Ta má rovné listy a dlouhý, jedlý a chuťově příjemný kořen.
Všechny petržele jsou bohaté na vitamíny, minerální látky a antiseptický chlorofyl.
Obsah
Účinné látky petržele
Účinnou látkou obsaženou ve všech částech rostliny je silice (7 % v plodech, 0,5 % v kořenech), jejíž hlavní součástí je apiol. Dále obsahuje miristicin, pinen, felandren, cymol, terpeny a další. Obsahuje také flavonoidy, polyacetyleny, furanokumariny, sliz a sacharidy. Petržel je také zdrojem provitaminu A a vitaminů B, C, E, a minerálních látek draslíku, hořčíku, železa, vápníku, sodíku a fosforu. List obsahuje větší množství kyseliny listové.
Využití petrželky
Listy syrové do salátů, jemně nakrájené na obložené chleby, vaječná jídla, do zeleninových polévek, na ryby a vařené brambory. Přidávají s do majonéz a mnoha klasických omáček. Při vaření petržel podporuje i jiné příchutě, ale je potřeba ji přidávat ke konci vaření. Vaří se jako kořenová zelenina. Syrová se dává do salátů.
Využití petrželky v kosmetice
Nálev k osvěžení vlasů a jako kondicioner. Přidává se do prostředků k napařování obličeje a jako pleťová voda pro suchou pleť a k zvětšení pih. Nálev je uklidňující oční lázení.
Využití petrželky při léčení
Čerstvé listy se žvýkají k osvěžení dechu a uchování zdravé pokožky. Nálev podrporuje trávení a uplatňuje jako aniseptický obklad při podvrtnutí, na rány a při štípnutí hmyzem.
Vývar z kořenů jako prostředek při ledvinových potížích a jako mírné projímadlo. Štáva se používá pro splasknutí otoků.
Jak pěstovat petržel
Rozmnožování Výsev od jara do konce léta. Před klíčením namočit semena na noc do teplé…