Home | Bylinky | Fenykl obecný
Fenykl obecný (Foeniculum vulgare) je léčivá víceletá rostlina pěstovaná jako dvouletá. Roste planě ve středomoří, kde se užívají listy i plody, dále se s ní setkáme kolem Černého moře, v asijských zemích. V Česku se vyskytuje na jižní Moravě.
Je podobný kopru, plodem je dvounažka s protáhlými nažkami až 1 cm dlouhými, jsou ale i drobnoplodé formy. Mají mít zelenavou až světlehnědou barvu. Plody fenyklu jsou zdraví prospěšným kořením. Mají charakteristickou vůni, lehce štiplavou, nasládlou chuť. Pro někoho i trpká nebo hořká chuť.
Má protikřečové účinky na střeva, proti nadýmání (plody jsou důležitou složkou větropudného čaje pro malé děti). Podporuje tvorbu mléka u matek. Má i močopudný vliv a ulehčuje odkašlávání. Byl doporučován i proti červům v uších.
Účinné látky fenyklu
Sbírá se plod, který obsahuje zejména silice s terpentýny (anethol, fenchon, estragon, feniculin, pinen aj.) a dále pryskyřice, hořčiny, saponiny, stigmasterol, nenasycené mastné kyseliny, flavonoidy (kvercetin, isokverecetin) rutin, kumaríny, vitaminy A, B, C a E a četné stopové prvky.
Fenykl uvolňuje hladké svalstvo, stimuluje tvorbu mateřského mléka, pomáhá při kašli, tlumí nadýmání, jeho silice má účinky bakteriostatické (na pseudomonády, stafylokoky, streptokoky, aerobakterie, Escherichia coli, Proteus vulgaris).
Podává se nejčastěji ve formě nálevu (2 až 4 šálky denně) nebo přímo silice (5 až 15 kapek na kostku cukru, 2x až 4x denně). Při kašli se osvědčila inhalace fenyklových par.
Využítí fenyklu
Fenykl je velmi oblíbené koření hlavně ve francouzské a italské kuchyni. Má sladkou chuť podobající se anýzu. Proto se využívá k dokořenění chleba, cukrovinek a sladkého pečiva. Dále se využívá hodně k dochucení rybích polévek, tvarohových a sýrových jídel, omáček, bylinkového másla, salátů. Můžeme jej upotřebit při konzervaci zeleniny (červená řepa nebo okurky), u přípravy dušeného masa nebo při výrobě likérů. Jemně osekané čerstvé lístky mohou svou chutí nahradit mátu v jogurtových zálivkách.
Pěstování fenyklu
Fenykl pěstujeme pro silně dužnaté pochvy řapíků střídavě složené do zploštělého hlíznatého útvaru. Takzvaná hlíza o tloušťce 10–15 cm a hmotnosti až 200 g má jemnou dužninu s nasládlou osobitě fenyklovou příchutí. V našich podmínkách můžeme fenykl sladký úspěšně pěstovat v teplejších chráněných polohách na humózních nevysychavých půdách. Lehké písčité půdy jsou pro pěstování fenyklu vhodné za předpokladu zajištění dostatečné zálivky.
Semena vyséváme přímo na stanoviště od začátku května až do konce června, v polohách s teplým podzimem je možný výsev až do poloviny července. Vzhledem k tomu, že fenykl je dlouhodenní rostlinou, hrozí u raných výsevů nebezpečí vybíhání do květu. Výsev provádíme do hloubky 2 cm, do řádků vzdálených na 30 až 35 cm, rostliny v řádku jednotíme na vzdálenost 20 cm.
Hlízy sklízíme od srpna do září, nejpozději pak před prvními mrazíky. Zdužnatělou část odřezáváme s částí kořenové hlavy, odřezáváme listy a ponecháváme jen krátkou část řapíků.