Home | Bylinky | Dobromysl obecná – oregáno
Dobromysl obecná (Origanum vulgare) je rostlina z čeledi hluchavkovitých. Využívá se jako koření i v léčení chorob. Dobromysl nebo-li oregáno – bylinka příjemně kořenné chuti, jež pochází z řeckých hor.
Dobromysl obecná je vytrvalá, vlnatě chlupatá bylina vysoká 20 až 90 cm. Lodyha je načervenalá a čtyřhranná. Výběžky oddenku dřevnatějí. Vstřícné listy mají krátký řapík, jsou vejčité a celokrajně nebo nezřetelně vroubkované. Spodní jsou největší, k vrcholu se zmenšují.
Květenství jsou vidlanovité laty shlukující se v hlávku. Květenství tvoří až 25 květů. Květy jsou drobné, nachově růžové. Koruna má trojcípý dolní pysk a vykrojený pysk horní. Kalich je trubkovitě zvonkovitý. Kvete v červenci až září. Celá rostlina příjemně aromaticky voní.
Plodem je tvrdka.
Účinné látky dobromysli
Nať dobromysli obsahuje asi 0,4% silice (hlavně thymol a karvakrol) a asi 8% tříslovin, hořčiny, tanin, těkavý olej, gumopryskyřici, antioxidanty a další látky.
100% čistý olej z Oregána. Používá se preventivně a podpůrně při infekčních onemocněních: cest dýchacích, močového ústrojí, parazitárních a plísňových. Také pomáhá při léčbě oparů, lupů a kožních onemocnění.
Éterický olej obsahuje několik desítek aktivních látek, z nichž některé mu dávají specifické vlastnosti a jsou považovány za hlavní. Z tohoto důvodu existují různé varianty chemického složení oleje z divokého oregána v závislosti na tom, která aktivní složka převládá (karvakrol, sabinen, linalol, p-cymen, thymol atd.) s různými fyzikálně chemickými parametry a zároveň různými vlastnostmi.
Využití dobromysli
Nať dobromysli se používá zejména jako koření (pod názvem oregano); typickým použitím je kořenění pizzy. Kromě toho je též součástí provensálského koření. Chuť je výrazná, ale odlišná od majoránky. Sbírá se kvetoucí nať, přítomnost plodů je nežádoucí.
Používá se též v léčitelství pro své aseptické a protizánětlivé účinky, usnadňuje odkašlávání a zvyšuje vyměšování žluči. Droga je silným prostředkem uvolňujícím křečovité stažení hladkého svalstva (spazmolytikum). Používá se i na obklady a osvěžující koupele. V nati obsažené barvivo se dříve používalo k barvení ovčí vlny. Jako doplněk stravy bývá ve formě oleje s dávkováním
kapátkem, nebo pro přesnější dávkování a užívání ve formě želatinových kapslí.
Dobromysl bylinný čaj slouží k přípravě čaje intenzivní chuti, jehož popíjení přináší spoustu zdraví prospěšných účinků.
Čaj připravíme zalitím jedné čajové lžičky 1/4 šálkem vroucí vody, přikryté necháme 10 – 15 minut vylouhovat a scedíme.
Dobromysl je užitečným antioxidantem, který podporuje normální činnost kardiovaskulárního systému, funkce horních cest dýchacích, normální činnost jater, trávení a pomoci může také při poruchách spánku.
Lze použít jako antioxidant podporuje normální činnost kardiovaskulárního systému, zlepšuje normální funkce horních cest dýchacích, pomáhá při kojení, normální činnost jater, dušení výkon – spánek, normální trávení, normální funkce žlučníku.
Využití v včelařství
Dobromysl je dobrou nektarodárnou rostlinou. Nektarium květu dobromysli vyprodukuje za 24 hodin 1,1 mg nektaru s cukernatostí 76 %. Cukerná hodnota, tedy množství cukru vyprodukovaného v květu za 24 hodin, je 0,83 mg. Pylu poskytuje včelám málo, pylové rousky mají šedivou barvu.
Čistý druhový med dobromysli není známý, ale ve Středomoří se dobromysl spolu se saturejkou a mateřídouškou podílí na vzniku hymetského medu a tymiánového medu. Tyto medy jsou výrazně vonné, s jantarovou barvou a příjemnou chutí, a jemně krystalizují.
Pěstování dobromysli
Aby dobromysl prospívala, potřebuje výborné odvodnění i dobrou cirkulaci vzduchu. Spokojí se s průměrně úrodnou půdou. Vyžaduje slunné stanoviště. Může přežít zimu v květináči na slunném okenním parapetu. Začněte opatrně sklízet, jakmile jsou rostliny asi 15 cm vysoké. Dobromysl pokvete počátkem léta. Nejlepší doba ke sklizni lístků na sušení je tehdy, kdy už jsou vidět poupata, ale ještě nerozkvetla.