Bylin se využívá ke zvýraznění chutí alkoholických nápojů a mnoha exotických likérů dodávajících v různých kombinacích typickou chuť. Hodně likérů se vyrábělo v klášterech a jejich složení bylo bedlivě utajováno.
Obsah
Becherovka
U nás je nejznámějším bylinným likérem becherovka. Základem Becherovky je dvacet druhů bylin a koření pocházející z dalekých kontinentů i z okolí Karlových varů. Přesná receptura je tajná, chráněná a předává se z generace na generaci.
Výroba za zahajuje macerací bylinek a koření v koncentrovaném alkoholu za specifické teploty. Poté koncentrát zraje, po zrání se společně s ostatními přísadami přefiltruje a mrazí při teplotě – 5°C.
Koupit becherovku
Kontušovka
Anýz, fenykl, koriandr, kmín plus dalších pět bylinek – to je legendární kontušovka v podání Žufánka. Nápoj, který byl za císaře pána v každé hospůdce, se v palírně dělá podle původní polské receptury z roku 1901. Bylinky se nejprve týdny nechají macerovat v destilátu z tříleté medoviny. Nasycený roztok si pak jde odpočinout do sklepa, aby dozrál. Aby se propojily všechny chutě. Výsledek je krásně svěží a pořádně aromatický.
Koupit kontušovkuAbsint
Absint, absint… tajemný to společník prokletých básníků, umělců a barových povalečů. Originální absint je jemným destilátem z vybraných bylin (hlavně pelyňku pravého, anýzu a fenyklu), není hořký a pije se ředěný ledovou vodou. V České republice jsou bohužel známější míchané absinty (s označením absinth) za studena pomocí aromat a barvítek. Pokud jste díky nim absint jako takový zcela zavrhli, vyzkoušejte, jak chutná původní podoba tohoto slavného a delikátního nápoje.
Koupit absint
Absint se připravuje pomalým přiléváním ledové vody v poměru 1:3, tedy pokud nalijete do sklenice 3 cl, tak přidáte necelé deci vody. Získáte tak sklenici lahodného bylinného nápoje s obsahem alkoholu téměř stejným, jako víno. Tímto způsobem připravíte z celé láhve asi 2 litry správně připraveného absintu.
Pastis
Pastis se vyrábí macerováním bylin a kořínků, zvláště badyánu a lékořice, přičemž lékořice převládá. Třebaže je silný, je sušší než pernod a nemá zelenavý nádech pernodu. Zkuste Pastis jako aperitiv – pijte ho s ledem a naředěný pěti díly vody na jeden díl likéru.
Koupit pastis
Jägermeister
Jägermeister je německý bylinný likér s trpkou kořeněnou chutí. Vyrábí se v dolnosaském Wolfenbüttelu z 56 různých bylin, kořenů, dřev a kůry, jako je skořice, kořen zázvoru, šafrán a další. Obsahuje 35 % alkoholu. Tento likér se plní do typických zelených lahví. Výroba probíhá v neutrálním lihu po dobu šesti týdnů a pak likér zraje minimálně 1 rok v dubových sudech.
Často se podává s pomerančovým džusem. colou, energetickými nápoji (tzv. nastřelený), tonikem nebo ledovým čajem.
V samostatném článku o Jägermeisteru jsme pro vás připravili přehled druhů, složení a historii tohoto znamenitého likéru.
Bylinných likérů je samozřejmě více. Kompletní přehled můžete najít u prodejců alkoholu nebo na naší specializované stránce.
Také spousta aperitivů obsahuje bylinky. V pernodu je anýz, ve vermutech mařinka vonná. Hořké byliny – hlavně různé druhy pelyňku – dodávající charakteristickou chuť Campari.
Byliny jsou také velmi atraktivní ozdobou nápojů a koktejlů. Velmi efektní jsou ledové kostky s květne brutnáku, případně s lístkem máty a meduňky.
Některé likéry mají už ve svém názvu bylinu, která se k jejich výrobě používá. Například mentolový likér, kmínový likér, z ovocných likéru je známý višňový, pomorančový, broskvový, meruňkový likér a spousta dalších. Máte-li chuť můžete si jednoduše vyrobit bylinný likér sami podle našich návodů.
Bylinky vhodné do vínových pohárů
Listky anděliky – dodávající muškátovou chuť a vůni – listy a květy monardy, listy a květy brutnáku, listy šalvěje, meduňky, máty, rozmarýnu, aloisie, krvace totenu a mařinky vonné.