Bylinky jsou jednoduchým způsobem, jak při vaření vytvořit celou řadu zajímavých chutí. Kromě toho poskytují našemu tělu mnoho zdravotních výhod. U bylin využíváme nejčastěji listy, kořeny nebo stonky, na výrobu koření se velmi často používá i kůra, květy nebo semena.
Složení i účinky jednotlivých bylin se liší. Představíme si 10 bylin, které pomáhají posilovat náš imunitní systém, zmírňují příznaky některých onemocnění a zdravotních stavů, mají protizánětlivé a antioxidační účinky.
1. Kajenský pepř
Pálivý a pikantní kajenský pepř obsahuje celou řadu antioxidantů a látku zvanou kapsaicin.
Pomáhá stimulovat krevní oběh, zahřívá naše tělo. Někteří lidé však na něj mohou být citliví.
Kayenský pepř je v Čechách často používaný název pro chilli papričky jde vlastně o mleté sušené papričky Cayenne.
2. Skořice
Skořice se vyrábí ze sušené kůry tropického stálezeleného stromu, který se nejvíce objevuje v Asii. Pomáhá předcházet infekci a může stimulovat imunitní aktivitu. Také brání v tvorbě zánětlivých látek v těle, má antioxidační účinky a některé výzkumy naznačují, že pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi. Také může být nápomocná při snižování bolesti.
3. Hřebíček
Hřebíček je prospěšný ve všech svých podobách, ale nejvíce lze ocenit hřebíčkový olej. Důležitou obsaženou látkou je eugenol. Ten je široce používán v zubním lékařství jako lokální analgetikum. Má antioxidační účinky a pomáhá podporovat imunitu.
4. Česnek
Nabízí účinky antioxidační a antiseptické. V jedné studii bylo prokázáno, že česnek chrání před nachlazením nebo alespoň zkracuje dobu trvání příznaků. Allicin, silná sloučenina síry nalezená v česneku a cibuli, poskytuje antioxidační a protizánětlivé účinky.
5. Zázvor
Štiplavý kořen zázvoru snižuje záněty podobně jako aspirin a pomáhá také jako antimikrobiální látka proti bakteriím a houbám. Kromě toho pomáhá předcházet či potlačovat nevolnost, podporuje cirkulaci krve v těle.
6. Lékořice
Většina lidí si myslí, že lékořice jsou jen žvýkací bonbóny. Lékořicový kořen obsahuje látky, které pomáhají tlumit záněty v těle. Kromě toho má účinky antimikrobiální a antioxidační.
7. Houby Shiitake
Tato houba je používána v čínské medicíně již po celá dlouhá staletí. Pomáhá snižovat výskyt srdečních chorob, je bohatá na vitamíny B a D a podporuje imunitu organismu.
8. Oregáno
Tato antimikrobiální bylina je účinná při léčbě některých houbových, bakteriálních a parazitních infekcí. Má velkou antioxidační aktivitu, dokonce větší než jablka, borůvky či pomeranče.
9. Rozmarýn
Rozmarýn obsahuje látky, které mají protizánětlivé účinky a zlepšují trávení.
10. Tymián
Tymián obsahuje některé ze sloučenin, které se nacházejí také v oregánu. Má antimikrobiální účinky proti bakteriím a houbám, brání oxidačnímu poškození DNA, takže chrání geny. Obsahuje také kvercetin, který inhibuje histamin.